Какъв газ да ползвам – пропан или бутан?

Какъв газ да ползвам – пропан или бутан?

Физическите характеристики на двата газа са подобни и когато се ползват с правилното налягане, те ще работят почти идентично. И все пак има известни съществени разлики между тях. От двата газа бутан е този, който има повече предимства.

Ако сравним един литър бутан с един литър пропан, бутанът притежава около 12% повече енергия от пропана, т.е. при бутилка с един и същи обем бутилката с бутан ще ползвате по-дълго време. Бутанът обаче е по-тежък от пропана, така че съпоставено тегло към тегло нещата са доста идентични.

Бутанът гори по-чисто от пропана и макар това да не е съществен показател при къмпингуване оказва влияние при поддръжката на оборудването в дългосрочен план.

На финала, макар че тук вече не става въпрос за характеристики на газа, бутилките с бутан, макар и не винаги, са на бърза връзка. Тя е значително по-удобна от връзките на пропана, които обикновено са на резба, особено ако трябва често да сменяте бутилките.

Пропанът има едно предимство на бутано, но то е съществено. Той е много по-ефективен от бутана при ниски температури, т.е. по-доброто решение през студените месеци.

За да стане годен за употреба газът трябва да премине от течно в газообразно състояние. При бутана това става при температура над -2°С, докато при пропана тази стойност е съществено по-ниска: -42°С. В реалния свят това обаче не е така точно фиксирано. Когато течността премине в газ, останалата течност се охлажда. Това би препятствало образуването на потребния газ, дори когато външните газове са няколко градуса над 0°С.

Определянето кой газ е подходящ за Вас, зависи от момента на замръзването му. Т.е. се получава, че ако по тази характеристика пропанът не е абсолютно необходим, то тогава можем да изберем бутана.

 

Прилики

И двата газа горят чисто и имат висока калорийност, имат подобна форма на пламъка и отдават идентична топлина, по принцип уредът би горял добре при всеки един от двата газа.

Разлики

Когато газът излезе от бутилката и течната фракция започне да се преобразува в газ, течната фракция се охлажда допълнително, което води до забавяне на процеса на преобразуване на течност в газ. Този ефект се наблюдава най-вече при бутана, който спира да се преобразува в газ при температури под 0°С. В студени дни този процес е толкова съществен, че течната фракция става твърде студена и не се преобразува в газ или количеството газ става недостатъчно.

Тази характеристика предопределя ползването на бутан в домашни условия, а за къмпинг само през лятото.

Преобразуването на пропана от течност в газ става при доста по-ниски температури, което осигурява високо налягане на газа и в студени дни. Ползването обаче на газови бутилки, пълни с пропан в дома, е само временно решение, заради високото налягане в тях.

Write a comment

Note: HTML is not translated!

Препоръчани

Хидрофорна помпа 12V, за каравана, кемпер

Хидрофорна помпа 12V, за каравана, кемпер

Хидрофорна помпа за вода на 12 волта, подходяща за каравана, кемпер, къмпинг баня и др.Дебит 4 литра..

50.00 лв.

Сгъваема палатка за баня

Сгъваема палатка за баня

Размер 120 х 120 х 200 см.Саморазгъваща се. Широка и удобна.Подходяща за баня, тоалетна, събл..

80.00 лв.

Надуваемо легло - lazy air sofa

Надуваемо легло - lazy air sofa

Лесно и бързо надуващо се легло/диван предназначено за активна и приятна почивка на открито.Удо..

50.00 лв. 60.00 лв.

Хидрофорна помпа за вода 12V, 12.5 L/m

Хидрофорна помпа за вода 12V, 12.5 L/m

Хидрофорна помпа за вода Дебит 12,5 литра/минутаНапрежение: 12VТок: 7,7 АНалягане: 40 PSI (2,8 Bar)А..

150.00 лв.